Pa smo le uspeli dočakati teden, ki smo ga dolgo pričakovali. Prišel je teden, ko pri nas gostimo partnerje, s katerimi sodelujemo v Erasmus+ projektu The games of values, Igra vrednot. K nam so prišli učitelji in učenci iz Italije, Portugalske, Poljske in Slovaške. Pripotovali so v nedeljo. Z veseljem so jih sprejeli učenci gostitelji in njihove družine, saj so se obiska zelo veselili.

Ponedeljek, 10. 2. 2020

Učenci gostitelji so zjutraj prišli s svojimi gosti v šolo, kjer smo jim pripravili zajtrk ter kratek program dobrodošlice, kjer nas je najprej pozdravila ravnateljica, nato pa smo prisluhnili Tiemu iz 5. razreda, Evi iz 7. razred ter Aleksu iz 3. razreda, ki so ga pri petju spremljali tudi trije plesni pari. V času druge šolske ure smo se sprehodili po šoli ter pokukali v učilnice. V prvem razredu so ravno brali pravljico Volk in sedem kozličkov, v drugem razredu je učenka Nika iz 8. razreda z učenci brala knjigo v angleščini, v tretjem razredu so pokazali, da obvladajo večkratnike števila 10 v slovenščini in angleščini. 4. razred je imel šport in vsi skupaj so pokazali nekaj gimnastičnih elementov, v 5. razredu so imeli ravno pouk angleščine, v 6. razredu so pokazali svoje znanje naravoslovja, učenci 7. razreda so se urili v logičnih nalogah pri pouku matematike, ampak v angleškem jeziku, učenci 8. razreda so pri geografiji potovali po Severni Ameriki, učenci 9. razreda pa so pokazali fizikalni poskus. Odpravili smo se še v vrtec, kjer so nas vzgojiteljice in otroci toplo sprejeli, vsaka skupina se je na kratko predstavila ter navdušila naše goste.

Po ogledu in malici se je začelo bolj resno delo. Učenci so morali predstaviti svoje države, regije, mesto ali vas ter šolo. Učenke Alja, Saša in Ajda Iza so našo šolo odlično zastopale ter nas predstavile našim gostom. V nadaljevanju smo spoznali tudi države, regije in šole preostalih partnerjev. Vsi učenci so se pri predstavitvah zelo dobro izkazali.

Sledilo je kosilo, nato pa kratka vožnja do zadruge Pomelaj. Tam so nam predstavili svoje delo in izdelke, vsi pa so bili navdušeni nad praženimi bučnimi semeni. Vrnili smo se nazaj v Veliko Polano, kjer so nam članice turističnega podmladka z mentoricama predstavile Palčka Polanskega in njegovo zgodbo. Ob koncu so v kup sena skrile tudi nekaj palčkov, po en predstavnik vsake države pa se je moral potruditi in svojega poiskati v senu. Seveda je vsem uspelo. Za svoj trud so bili poplačani s čajem in piškoti Palčka Polanskega. V nadaljevanju so predstavnice Občine Velika Polana predstavile občino ter njene značilnosti, ogledali smo si domačijo Miška Kranjca, prireditveni center ter park Dežela štorkelj. Za zaključek smo obiskali še gasilski dom, kjer so se učenci s pravimi gasilskim vozilom popeljali naokoli in se počutili kot pravi gasilci. Čas je hitro minil in z učenci smo se poslovili, saj so se ti odpravili k svojim družinam, učitelji pa na večerjo, s katero smo dan prijetno zaključili.