DAN ZA STRPNOST IN PRIJATELJSTVO – ZAOBLJUBA “STOP OBREKOVANJU” 

Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) je leta 1995 svečano sprejela Deklaracijo o načelih strpnosti. Namen tega je bil, da  države članice sprejmejo »vse pozitivne ukrepe, ki so potrebni  za spodbujanje strpnosti v naših družbah, ker strpnost ni samo cenjeno načelo, ampak je tudi nujnost za mir ter za ekonomski in socialni napredek vseh ljudi«. Za vsakoletni mednarodni dan strpnosti je bil razglašen 16. november.

Letos smo se na OŠ Miška Kranjca Velika Polana in v Vrtcu pri OŠ prvič vključili v projekt pod okriljem Izobraževalnega centra EKSENA Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo. Letošnja osrednja tema projekta je STOP OBREKOVANJU. Častna pokroviteljica teme je ga. Vlasta Nussdorfer (varuhinja človekovih pravic) in ga podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za pravosodje.

Pri razrednih urah smo se pogovarjali in ustvarjali oz. še bomo na temo obrekovanja in iskali predloge, kako zaustaviti to grdo in škodljivo dejavnost. V tednu od 12. 11. 2018 do 16. 11. 2018 smo na ogled postavili naše predloge. V sredo, 14. 11. 2018  bomo učenci in delavci šole slovesno podpisali ZAOBLJUBO “STOP OBREKOVANJU”, s katero se zavezujemo, da ne bomo sprožali in širili govoric. Če bomo naleteli na informacijo, ki jo bomo prepoznali kot govorico, bomo preverili vsa dejstva in govorico poskušali ustaviti npr. z besedami iz Sokratovih treh cedil:

Si preveril, če je to, kar mi želiš povedati, resnično?

Je kaj dobrega v tem, kar mi želiš povedati, čeprav ni gotovo, da je vse resnično?

Je vsaj koristno, kar bi mi rad povedal?

Obrekovanje ni samo grda in škodljiva »navada«, je  tudi kaznivo dejanje. Kot takega ga opredeljuje in kazensko preganja Kazenski zakonik v 159. členu.

Več o samem projektu je dostopno na spletnem naslovu http://www.eksena.si/wp-content/uploads/2017/09/Projekt-Mednarodni-dan-strpnosti-dan-za-strpnost-in-prijateljstvo.pdf

Deklaracijo o načelih strpnosti je sprejela Generalna konferenca UNESCO na 28. zasedanju v Parizu leta 1995.

Slovenski prevod Deklaracije o strpnosti pa najdemo na spletni strani http://www.eksena.si/deklaracija-o-nacelih-strpnosti/.

koordinatorica projekta na šoli Breda Vöröš