V okviru projekta Objem smo se tudi mi pridružili nacionalni akciji skupnega branja, ki letos poteka med 8. 9., ko praznujemo mednarodni dan pismenosti, in 8. 10., ko zaključujemo teden otroka*. Skupno, medgeneracijsko, medvrstniško in še kakšno branje je sicer pri nas celoletna aktivnost, zato se nam ni bilo težko pridružiti skupni akciji. V okviru meseca tako na šoli potekajo raznovrstne aktivnosti pri pouku, pri bralni znački, pri urah projekta Popestrimo šolo, kjer so se posvetili našemu Mišku Kranjcu, v jutranjem varstvu, kjer se s pravljicami prebujajo v nov dan, v oddelkih podaljšanega bivanja, kjer se ob branju pravljic različnih narodov in v različnih jezikih sproščajo po pouku, sedmošolci so v okviru projekta Rastem s knjigo obiskali lendavsko knjižnico, v četrtem razredu raste drevo branja, sredi septembra smo se vsi skupaj družili pod Miškovim klobukom, učence razredne stopnje in vrtca je obiskala čisto prava pisateljica, Anja Štefan. Branje pa poteka tudi v tujih jezikih, za učence je bil v učilnici tujih jezikov postavljen bralni kotiček, svoje možgane pa trenirajo tudi z reševanjem različnih ugank v angleščini. Torej, beremo, beremo in beremo. Skupaj! Posamezne utrinke si lahko ogledate v galeriji, ki jo bomo sproti dopolnjevali. Več o akciji pa si lahko preberete tukaj.

*Z veseljem sporočamo, da se je skupna bralna akcija podaljšala do konca leta!

     

BEREMO SKUPAJ – STAREJŠI IN MLAJŠI

V petek, 14. 9., sta se učencem drugega razreda v podaljšanem bivanju pridružili Alja in Tamara. S seboj sta prinesli nekaj novega, nekaj, kar drugošolci še niso videli. Prinesli sta vprašanje, kdo je vladar džungle. Hmm, drugošolci so staknili glave, a odgovor ni bil preprost, še najmanj pa pričakovan! Skozi zgodbo so izvedeli, da to ni slon, niti nosorog, kaj šele lev, v džungli vlada majhna, neustrašna miš, ki je s svojo senco uspela prestrašiti ostale, velike in mogočne živali. Ob branju in poslušanju ter skupni delavnici je ura hitro minila, Alja in Tamara sta se poslovili, vsi pa smo se strinjali, da je bilo zanimivo in poučno.

KLJUČ DO ZNANJA

NMSB se sicer počasi izteka, hkrati pa ima na naši šoli neomejeno trajanje. Mi radi skupaj beremo, tudi medgeneracijsko, pri ID BZ SLO, kar v nadaljevanju popestrimo s krajšimi delavnicami in poustvarjanjem.

Lepo nam je, da beremo skupaj in se lahko tudi na ta način družimo.

V torek, 3. 10. 2018, smo skupaj brali in poustvarjali v OPB3.

Najprej smo prebrali pesem in se o njej pogovorili. Ker ima vsakdo pravico do znanja, nismo izdelovali samo ključev do le-tega. Izdelali smo ključe, ki so ponazarjali pravico do športa, umetnosti in zabave; vse to smo narisali na izrezane ključe.

»Svoboda misli je osnovna pravica,« pravijo. Svobodno je mislil tudi Alberto iz Kolumbije, ki nam je skozi pesem podal prav poseben ključ ‒ KLJUČ DO ZNANJA.

Pia Cigut, 7. r.

in učiteljica Valerija Dravec Donša