Select Page

Sem dolgo upal in se bal,
slovo sem upu, strahu dal;
srce je prazno, srečno ni,
nazaj si up in strah želi.

Znameniti verzi so nastali izpod peresa našega največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna, in krasijo uvod v njegovo dragoceno zbirko pesmi z naslovom Poezije. Bil je prvi slovenski pesnik, ki se je po kakovosti svojega pisanja lahko kosal z drugimi evropskimi sodobniki takratnega časa.

Rodil se je 3. decembra 1800, torej letos mineva 220 let od njegovega rojstva. Na ta dan kulturne ustanove po vsej Sloveniji v okviru akcije Ta veseli dan kulture – ta letos poteka že 20. leto zapored – z razstavami, predstavami, vodenji, delavnicami ipd. vsako leto brezplačno odprejo svoja vrata in tako spodbujajo zanimanje za različne umetnostne smeri. Ime praznika je delno izpeljano iz naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Letos je po vsej državi organiziranih več kot 300 dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. A zaradi situacije, v kateri smo se znašli, so vsi dogodki prestavljeni v virtualni svet.

Tudi na naši šoli bomo nekaj minut posvetili kulturi, natančneje življenjski in ustvarjalni poti pesnika, ki se mu bodo z recitacijami njegovih pesmi poklonili učenci 6., 7. in 8. razreda. Lepo vabljeni k ogledu predstavitve.

Martina Ternar Gabor in Anita Markoja

Predstavitev: Ta veseli dan kulture