šola: 02 573 58 40, vrtec: 02 573 58 49 o-mkvpolana.ms@guest.arnes.si

V sredo, 9. 11. 2022, smo v popoldansko-večernem času v sodelovanju z g. Bojanom Jandrašičem izvedli Astronomski večer za nadarjene učence. Gospod Jandrašič je po poklicu učitelj fizike in poučuje v OŠ Turnišče, prav tako pa je tudi eden izmed ustanoviteljev Društva Stopaj, ki deluje v Šalovcih na Goričkem. Glavna želja gospoda Jandrašiča je učencem širiti obzorja in približati astronomijo.

Z učenci smo izkoristili zadnje sončne žarke in lepo vreme ter opazovali sonce s primernimi očali in zaščitno folijo, saj ima neposreden pogled v sonce trajne posledice za oči. Nato so učenci po navodilih s pomočjo krede, vrvice, kompasa, palice in merilnega traku na šolskem igrišču narisali analemno sončno uro. Poleg tega pa spoznali še druge vrste sončnih ur, s katerimi lahko merimo čas (ekvatorialna, vertikalna, horizontalna).

Po delavnici na prostem je sledilo kratko predavanje, kjer so učenci spoznali različne nebesne pojave (popoln sončni mrk, delni sončen mrk, lunin mrk,…), ozvezdja, zvezdne karte, teleskop, daljnoglede in zanimivosti, ki izhajajo iz grških mitoloških zgodb.

V zadnjem delu večera so učenci (in učitelji) imeli možnost opazovanja nočnega neba s pomočjo daljnogleda in teleskopa. Večer je bil zelo zanimiv in uspešen, saj smo lahko videli različna ozvezdja in skozi teleskop opazovali dvozvezdje, planet Jupiter s pripadajočimi lunami in planet Saturn.

Zapisala koordinatorica dela z nadarjenimi učenci: Mirjam Törnar

 

Vtisi učencev:

V sredo, 9. 11. 2022, smo imeli astronomski večer z učiteljem, g. Bojanom Jandrašičem, ki svoje poslanstvo opravlja v Turnišču. Bilo nas je 11 učencev.

V šolo smo prišli ob 16.00 uri, kjer nas je že pričakoval učitelj s pripravljenim teleskopom. Pokazal nam je, kako varno opazovati Sonce z napravo, ki vsebuje zaščitno folijo in z očali. Nato nam je opisal, kako deluje sončna ura in nam pojasnil, da jih je več vrst: orientalna, horizontalna, ekvatorialna itd. Izzval nas je, naj se razdelimo v tri skupine in s pomočjo krede, palice, vrvice in metra narišemo analemno sončno uro. Dal nam je navodila in lotili smo se opravila. Ni bila lahka naloga, a po uri dela nam je le uspelo. Žal je nismo mogli preizkusiti, ker je sonce že zašlo, zato smo se napotili v notranjost šole. Poslušali smo predavanje o vesolju, zvezdah, planetih, naravnih pojavih, o pripomočkih za opazovanje nebesnih teles in še veliko drugega. Vsi smo ga napeto poslušali, medtem pa je že vzhajala oranžna Luna. Podal je zelo pomembno misel, in sicer, da se z astronomijo srečujemo vsak dan, saj je na vsakem bankovcu za evro najti deklico Evropo, ki jo poznamo iz grške mitologije: Zevs, glavni grški bog, naj bi jo imel za ljubico, njegova žena Hera pa s tem ni bila zadovoljna. Spremenila naj bi jo v medvedko in ji odvzela otroka. A mati je navsezadnje le srečala svojega sina; takoj ga je prepoznala, zato je razprla šape, da bi ga objela, on pa jo je skoraj ubil, ker je bil mnenja, da ga napada. Zevs je to videl in je hitro še njega spremenil v medvedka in ju poslal na nebo. Boginjo Hero je to neznansko ujezilo, zato se je posvetovala s Pozejdonom. Opazila sta, da se vse zvezde ob začetku jutra gredo kopat v morje, zato sta medvedoma tovrstno kopanje prepovedala. To je razlog, zakaj mi vse mesece v letu vidimo ozvezdji Veliki in Mali Medved.

V roke smo dobili tudi zvezdne karte, s pomočjo katerih nas je gospod učil, kako jih uporabljati. Ko smo to zvadili, smo šli na prosto in na nebu iskali ozvezdja. S teleskopom smo si ogledali oddaljene zvezde, planet Jupiter, s svojimi lunami, in planet Saturn. Oba planeta sta skozi razpršilni teleskop bila lepo vidna. Pogovarjali smo se tudi o astronomskih tekmovanjih, o Sončevem mrku in grških zgodbah.

Bilo je zelo zabavno, poučno, razburljivo.

                                                                                                                       Naja Ozmec, 7. r

 

Astronomski večer mi je odprl nova obzorja v še neznano. Zelo sem uživala in se naučila nekaj zanimivih dejstev. Gospod Jandrašič nam je pokazal tudi nekaj svojih fotografij, ki jih je posnel med opazovanjem neba. Osebno pa me je navdušil nad opazovanjem nebesnih teles skozi teleskop. Naučila sem se  uporabljati tudi zvezdno karto. Prvič sem v živo videla tudi štiri Jupitrove lune in Saturnove obroče, ki so me še posebej fascinirali. Hvaležna sem, dan nam je šola Astronomski večer omogočila.

Zarja Gomboc, 9.r

Dostopnost