šola: 02 573 58 40, vrtec: 02 573 58 49 o-mkvpolana.ms@guest.arnes.si

Na OŠ Miška Kranjca Velika Polana v projektu »Mednarodni dan strpnost – dan za strpnost in prijateljstvo« sodelujemo od leta 2018, torej že šesto leto.

Ob mednarodnem dnevu strpnosti se pogovarjamo in ustvarjamo na temo strpnosti in nestrpnosti. Obeležujemo ga vsako leto 16. oktobra.

Sodelujemo s samostojnimi izvedbami delavnic v okviru rednih aktivnostih po strokovnih navodilih, ki jih prejmemo s strani Izobraževalnega centra EKSENA, s postavitvijo razstave in s sodelovanjem v natečaju organizatorja.

Sodelujejo otroci iz vrtca  in vsi oddelki od 1. razreda do 9. razreda.

Delavnice za osnovno šolo so zastavljene tako, da se lahko izvedejo v eni šolski uri, običajno je to v okviru razrednih ur. Delavnice za vrtce lahko vzgojiteljice časovno prilagodijo po svoji oceni. Na delavnicah otroci v vrtcu in v 1. – 5. razredu osnovne šole ustvarjajo likovne izdelke, otroci v 6. – 9. razredu osnovne šole pa likovne in literarne izdelke.

Nato pripravimo razstavo nastalih izdelkov, obenem pa učitelji izberejo izdelke, s katerimi otroci oz. učenci sodelujejo na natečaju, na katerem se izberejo izdelki, ki so razstavljeni na skupni razstavi v eni od državnih institucij. Avtorji najbolj ekspresivnih izdelkov prejmejo tudi častno nagrado v obliki svečane plakete.

Tema projekta v šolskem letu 2023/24 je bila

»STOP SOVRAŽNEMU GOVORU – SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI«.

Namen projekta je dodatno izpostaviti in ozavestiti pomen strpnosti in problematiko nestrpnosti ter spodbuditi medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje ter posledično prijateljstvo in sodelovanje.

Cilji projekta so

  • otrokom in mladim dati priložnost, da skozi lastno izražanje še bolj ozavestijo pomen strpnosti in spoznajo problematiko nestrpnosti,
  • otroke in mlade spodbuditi, da se še bolj zavedajo pomena strpnosti in da razmišljajo, kaj prinaša nestrpnosti in kakšne so lahko posledice nestrpnosti,
  • otroke in mlade spodbuditi k razvijanju in negovanju medsebojnih odnosov, ki vsebujejo strpnost, sprejemanje in spoštovanje, ter spodbujanje medsebojnega prijateljstva in sodelovanja.

Strpnost ni nekaj samoumevnega in površinskega, ampak se je vanjo potrebno poglabljati in se o njej izobraževati, hkrati pa ji je treba posvečati stalno skrb ter jo nenehno negovati. Zato smo se letos na OŠ Miška Kranjca Velika Polana s četrtošolci vključili tudi v projekt Društva za strpne odnose Eksena »Strpnost je kul« in pripravili edukativno dramsko igro, za katero smo bili nagrajeni s priznanjem za drugo mesto  v kategoriji »naša zgodba«. Četrtošolci so edukativno dramsko igro pripravili pod mentorstvom inkluzivne pedagoginje Brede Vöröš. Pri tehnični podpori pa so sodelovali učenci izbirnega predmeta FMŽ z učiteljico.

Sprejem finalistov in nagrajencev v obeh projektih je potekal 14. 6. 2024 v HIŠI EU v Ljubljani. Svečane podelitve smo se udeležili tudi z naše šole. Priznanje je iz rok dr. Emily Pascal Pečnik, predsednice Društva za strpne odnose Eksena, v imenu četrtošolcev sprejel Gašper Vučko.

Naša edukativna dramska igra nosi naslov Eksenini pomočniki – PRIJATELJI.

Oglejte si jo na priloženi povezavi https://video.arnes.si/watch/w59h5dj6c72w

Dostopnost